Posts

Showing posts from January, 2011

Tutorial : Tajuk Dokumen Bergerak ( Document Title )

Image
Aku pun xtau org panggil apa. tapi korang tengok la kat atas blog aku ni yang gerak² tu kat atas tu. Caranya mudah saja. Login ke blog anda dan pergi ke Design -> Page Element -> Add a Gadget -> HTML/JavaScript pastu copy dan paste CODE di bawah :
<div class='widget-content'><script type="text/javascript"> function tb8_makeArray(n){ this.length = n; return this.length; } tb8_messages = new tb8_makeArray(5); tb8_messages[0] = "selamat datang ke"; tb8_messages[1] = "Rain Garden"; tb8_messages[2] = "anda sekarang"; tb8_messages[3] = "berada di"; tb8_messages[4] = "Taman Hujan"; tb8_rptType = 'infinite'; tb8_rptNbr = 500; tb8_speed = 100; tb8_delay = 2000; var tb8_counter=1; var tb8_currMsg=0; var tb8_tekst =""; var tb8_i=0; var tb8_TID = null; function tb8_pisi(){ tb8_tekst = tb8_tekst + tb8_messages[tb8_currMsg].substring(tb8_i, tb8_i+1); document.title = tb8_tekst; tb8_sp=tb8_spee…

Tutorial shoutmix versi Frenzy

Image
Bagaimana nak buat shoutmix versi Frenzy macam dalam blog saya ni. Begini caranya :

Pergi ke Design -> Page element -> Add a Gadjet dan pilih HTML/JavaScript kemudian COPY atau SALIN CODE di bawah dan PASTE atau LEKATKAN dalam Gadjet anda DAN GANTIKAN URL http://www6.shoutmix.com/?zrain dengan URL shoutmix/cbox ANDA. Anda boleh ubah kedudukan serta saiz mengikut citarasa anda sendiri, kalau tak tahu cara nak ubah boleh tanya saya.

<br /> <script type="text/javascript"> var cbvis = false; var cbload = false; function togglecbox () { var cbdiv = document.getElementById("cboxdiv"); var cbbut = document.getElementById("cboxbutton"); if (!cbvis) { if (!cbload) { cbdiv.innerHTML = '<iframe frameborder="0" width="300" height="476" src="http://www6.shoutmix.com/?zrain&boxtag=8196&sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" a…