Posts

Showing posts from 2011

Tutorial : Disable Selection Dalam Page Anda

Image
How to tie a tie Bagi anda anda yang tidak mahu dan tidak suka berkongsi pengetahuan anda, anda bolehlah meletak koding ini di dalam page anda supaya posting anda tidak dapat dicopy oleh sesiapa yang melawat ke page anda.Contoh :Try tengok select text ni kalau terror.. hahahaha... :p Mula - mula anda mestilah copy kod dibawah ini terlebih dahulu dan paste-kan dalam seksyen HEAD page anda..<script language=javascript> <script type="text/javascript"> function disableSelection(target){ if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route target.onselectstart=function(){return false} else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route target.style.MozUserSelect="none" else //All other route (ie: Opera) target.onmousedown=function(){return false} target.style.cursor = "default" } //Contoh penggunaan //disableSelection(document.body) //Disable text selection untuk seluruh page //disableSelection(do…

Tutorial : Disable right-click di dalam page anda

Salin kod di bawah dan letak kod tersebut dalam widget blog anda :

<script language=javascript> var message="haipp!!!xleyh right klik..nk kene bedal kew?!!"; function clickIE4(){ if (event.button==2){ alert(message); return false; } } function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // --> </script>

Tutorial : Tajuk Dokumen Bergerak ( Document Title )

Image
Aku pun xtau org panggil apa. tapi korang tengok la kat atas blog aku ni yang gerak² tu kat atas tu. Caranya mudah saja. Login ke blog anda dan pergi ke Design -> Page Element -> Add a Gadget -> HTML/JavaScript pastu copy dan paste CODE di bawah :
<div class='widget-content'><script type="text/javascript"> function tb8_makeArray(n){ this.length = n; return this.length; } tb8_messages = new tb8_makeArray(5); tb8_messages[0] = "selamat datang ke"; tb8_messages[1] = "Rain Garden"; tb8_messages[2] = "anda sekarang"; tb8_messages[3] = "berada di"; tb8_messages[4] = "Taman Hujan"; tb8_rptType = 'infinite'; tb8_rptNbr = 500; tb8_speed = 100; tb8_delay = 2000; var tb8_counter=1; var tb8_currMsg=0; var tb8_tekst =""; var tb8_i=0; var tb8_TID = null; function tb8_pisi(){ tb8_tekst = tb8_tekst + tb8_messages[tb8_currMsg].substring(tb8_i, tb8_i+1); document.title = tb8_tekst; tb8_sp=tb8_spee…

Tutorial shoutmix versi Frenzy

Image
Bagaimana nak buat shoutmix versi Frenzy macam dalam blog saya ni. Begini caranya :

Pergi ke Design -> Page element -> Add a Gadjet dan pilih HTML/JavaScript kemudian COPY atau SALIN CODE di bawah dan PASTE atau LEKATKAN dalam Gadjet anda DAN GANTIKAN URL http://www6.shoutmix.com/?zrain dengan URL shoutmix/cbox ANDA. Anda boleh ubah kedudukan serta saiz mengikut citarasa anda sendiri, kalau tak tahu cara nak ubah boleh tanya saya.

<br /> <script type="text/javascript"> var cbvis = false; var cbload = false; function togglecbox () { var cbdiv = document.getElementById("cboxdiv"); var cbbut = document.getElementById("cboxbutton"); if (!cbvis) { if (!cbload) { cbdiv.innerHTML = '<iframe frameborder="0" width="300" height="476" src="http://www6.shoutmix.com/?zrain&boxtag=8196&sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" a…