Posts

Showing posts from May, 2012

From the Window of Bedroom With Olympus E-PL3

Image
With manual 3.2" shutter.
With auto without nothing adjusted.
Hai. I just purchase the Olympus E-PL3 camera for RM 2899.00 included with 40-150mm lens in 1 set. I'd rather purchase the camera, than I purchase smartphone. It will give pleasure to shoot.. haha..The camera can also record full HD video. That's the best. And it also has an LCD that can be altered to make it easy to take pictures in high or low position by simply adjusting the LCD in accordance with the position that we want. This camera has 12MP and 3.0 "LCD. Neither is it can take 3D pictures? Wow .. fantastic is it?This camera can work just like other DSLR cameras and it is further simplified with a predetermined configuration, we no longer need to struggle to adjust various settings. It can also be adjusted manually according to our preferences.I've just bought. So, I do not know yet what the other advantages of this camera. Wait for the next post, I'll tell my experience later. ok!Okay. Up to h…

Example of Auto Debit Cancellation Letter

Image
You have deduct automatically from the bank account each month to pay to the insurance company. Then you want to cancel the policy. While banks were asked to send a letter to stop the automatic debit. So this is an example of the letter. First, you must send a letter to the insurance company first. Then send this letter to the bank you have opened your savings account before. You can also send a copy of the letter to the insurance company that you want to cancel the policy.
Your name Address 1 Address 2 Address 3 PostcodeCity, State
Manager Bank branch’s name Address 1 Address 2 Address 3 PostcodeCity, State
Date: 24 April 2012
Dear Sir/Madam,
CANCELLATION OF DIRECT DEBIT
Please cancel the direct debit Instruction detailed below with effect from DDMMYY.
Account number: 012123456789
I.C./passport number: 880808-08-8888
Originator Name: (name of organisation collecting the direct debit)
Originator Number: (if known)
Reference: (Insert the Direct Debit narrative from your bank statement)
Amount: RM 8,888.88 /m…

Pelajar ditangkap semasa Bersih 3.0 ditanya polis jika ada melancap

Image
KUALA LUMPUR, 8 Mei - Seorang pelajar yang ditangkap kerana perbuatan yang dikatakan ganas semasa perhimpunan Bersih 3.0 didakwa telah ditanya oleh polis semasa dalam tahanan sama ada dia melancap atau telah terlibat dalam kegiatan lesbian, gay, biseksual, aktiviti transgender(LBGT). Peguam untuk aktivis pelajar Khalid Ismath, yang ditahan kerana didakwa menendang seorang anggota polis semasa perhimpunan Bersih 3.0, hari ini menyatakan "terkejut" atas taktik soal siasat yang digunakan oleh pihak berkuasa ke atas Khalid, "yang telah dengan rela menyerah diri kepada polis untuk membantu siasatan". "Khalid telah disoal berkali-kali jika dia suka melancap," Latheefa memberitahu satu sidang akhbar di ibu pejabat PKR di sini hari ini. "Mereka juga bertanya kepadanya sama ada beliau telah terlibat dalam aktiviti LGBT, mengapa dia menggunakan Facebook kerana ia adalah kepunyaan Yahudi, dan mengapa beliau telah membayar begitu banyak untuk bil internet beliau…

2.5 juta rakyat berumur 25 tahun ke atas tidak berkahwin

Image
Lebih kurang 2.5 juta rakyat Malaysia yang berumur lebih 25 tahun dan mewakili 16.7 peratus penduduk negara ini, tidak kahwin-kahwin lagi, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini. Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Heng Seai Kie berkata, berdasarkan Bancian Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010, daripada jumlah itu 60.4 peratus adalah lelaki. Bancian itu juga mendapati purata umur perkahwinan pertama bagi lelaki menurun kepada 28 tahun berbanding 28.6 pada tahun 2000, manakala bagi wanita pula meningkat kepada 25.7 berbanding 25.1 tahun, katanya menjawab soalan Senator Datuk Boon Som Inong. Seai Kie berkata Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia keempat pada 2004 yang dijalankan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Negara, mendapati 32.1 peratus daripada responden tidak pernah berkahwin. Daripada jumlah itu, 55.6 peratus adalah lelaki, katanya. "Sebanyak 44.7 peratus daripada responden lelaki tidak berkahwin kerana masalah kewangan, tiada c…

Tutorial Komen Terbaru untuk blogger

Image
Hai Semua. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit pengetahuan dengan anda tentang widget recent comment untuk blogger. Ada pelbagai cara dan macam-macam fesyen yang orang guna untuk membuat widget komen terbaru di blog mereka. Dulu saya pun tak pandai nak buat ini semua. Tapi sekarang al-hamdulillah, berkat kesabaran dan doa kepada Tuhan, akhirnya Tuhan telah memberi ilham kepada saya untuk mengeluarkan entry ini untuk dikongsikan bersama. Semoga ianya memberi manfaat buat anda semua.
Pertama sekali, anda perlulah login ke akaun blogger anda.Kemudian, masuk ke menu Design - Page Elements. Tambahkan widget baru dan pilih HTML/Javascript.Dan salin script di bawah ini, lalu lekatkan pada ruang HTML/Javascript anda tadi.
<style type="text/css">
#mykomenluar{margin:0px auto;}
#mykomendlm {
background-color: #E6E7F6;
border: 1px solid #727FE1;
border-radius:5px;
overflow-y: scroll;
width: 270px;
height: 300px;
font-size:10px;
text-align: left;
margin:0px auto;
padding:10px;
}

Lawak tercekik tulang ikan

Image
Nice!!!! Aku datang dari keluarga yg besar...16 adik beradik, bila sesekali berkumpul, dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan best-best!!! Dalam ramai2 adik beradik, bukan semua yg suka stail aku, apabila aku bawa gaya hidup 'gaya pulang ke pangkal jalan''...maka adalah yg tak kena sana sini...oh.. Masa makan, aku pun duduklah cara Nabi..(rujuk ustaz) lalu ada yg sound: 'apahal duduk macam nak berlari ajer....' 'tak baik lutut tinggi pada makanan..' ' ni duduk ke nak berak nie..?' Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen...aku pun basuh tangan, Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangan dan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie sebelum korang mati Allah akan mempermudahkan segala urusan hutang piutang korang. 'utang kereta/ rumah/ kahwin/study/along bla bla bla!!! Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan paka…

Kereta Subaru mampu bersih sendiri

Image
SUBARU baru-baru ini mengejutkan dunia automotif menerusi pelancaran kereta yang mampu membersihkan dirinya sendiri.Menerusi teknologi AF yang pertama seumpamanya di dunia, ia dibangunkan oleh pasukan jurutera Subaru bersama jurutera elektrikal.Untuk membersihkan kereta dengan pantas, pemandu hanya perlu menekan satu butang pada kunci. Profesor Ai Lai yang mengetuai pasukan penyelidik itu memberitahu generator-generator nano akan menukar tenaga mekanikal yang ada di sekeliling kita kepada tenaga elektrik."Hasilnya, ia akan mengaktifkan aliran elektrik bervoltan rendah yang tidak berbahaya pada permukaan luar kenderaan. Aliran elektrik itu akan mengurai kotoran seperti tanah dan habuk yang melekat pada badan kereta," kata Ai Lai.Kenderaan Subaru dengan teknologi AF tersebut sudahpun dijual di pasaran United Kingdom sejak April lalu. Anda boleh menyaksikan video mengenainya di alamat: www.subaru.co.uk/selfclean. - Newspress